AB Tescilli Aydın İncirinde Rekolte Düşüşü! Artan Mesai ile Çözüm Arayışı
Aydın incirinde hasat dönemi başladı, ancak aşırı sıcaklar ve tozlaşma nedeniyle rekolte düşüklüğü yaşanıyor. Verimin artması için sabah ezanıyla birlikte işçiler, bunaltıcı sıcakta çalışmalara devam ediyor.

Aydın'da incir hasadı sezonu açıldı. Üreticiler, aşırı sıcakların getirdiği rekolte kaybına rağmen, kaliteli ürünlerin ortaya çıkmasıyla umutlarını koruyor. Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) tarafından tescil edilen coğrafi ürünleri arasında yer alan "Aydın inciri", bu yıl 40 bin hektar alanda yetiştiriliyor ve sezon boyunca yaklaşık 200 bin tonluk bir üretim hedefleniyor. Toplanan incirler, hem yurt içinde hem de uluslararası pazarlar için sofralara lezzet katıyor.

Güneş doğmadan yola çıkan işçiler, güneşin ilk ışıklarını incir bahçelerinde karşılıyor. Hava sıcaklığının öğle saatlerinde 44 dereceye kadar çıktığı Aydın'da, işçiler, bunaltıcı sıcaklardan etkilenmemek için saat 12.00'ye kadar çalışmayı tercih ediyor.
Nazilli Ziraat Odası Başkanı Yahya Anlıak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hasadın Buharkent, Kuyucak ve Nazilli gibi birçok ilçede başladığını ifade etti. Sezona sorunlarla giriş yaptıklarını belirten Anlıak, meyvenin olgunlaşma dönemindeki "tozlaşma" sorunlarının sıkıntısını yaşadıklarını aktardı.

İNCİRDE REKOLTE KAYBI YAŞANIYOR
Anlıak, aşırı sıcaklarla da başa çıkmaya çalıştıklarını vurgulayarak, şunları belirtti: "İncirlerde rekolte kaybımız mevcut. Yaklaşık yüzde 30'a yakın meyvemiz, tozlaşma problemi nedeniyle döküldü. Şimdi de aşırı sıcakların etkisiyle rekolte kayıplarımız var. Ancak incirlerimizin kalitesi oldukça tatmin edici. Ağaç başına 7-8 tane olacağına, şu an 4-5 tanesi tutuyor. Eğer havalar güzel giderse, bu kaybı telafi edebiliriz diye ümit ediyoruz. Bizim için incirlerin az ağaçta kalması önemli ama kaliteleri yüksek." şeklinde konuştu.

Çiftçilerin bu dönemde daha fazla bilinçlendiğine dikkat çeken Anlıak, "Şu anda hava sıcakları yüksek ama çiftçilerimiz daha dikkatli. Ağaçlarına özen gösteriyorlar; budama, sulama ve gübreleme işlemlerini iyi yapıyorlar. Sıcak havalara karşı önlemlerimizi aldığımız için çok fazla olumsuz etki altında kalacağımızı düşünmüyorum." ifadelerini kullandı.

ŞAFRAK İNCİR MESAİSİ
İşçilerden Ayşegül Doymaz, sabah ezanıyla işe koyulduklarını ve zorlansalar da sıcaklar artmadan işlerini tamamlamak için uğraştıklarını aktardı. Diğer bir işçi Yasemin Yılmaz ise, "Herkesin uyuduğu saatte yola çıkıyoruz. İmamdan önce kalkıp geliyor, sıcak olsa da ürünlerimizi toplamak zorundayız. Bu duruma alıştık." dedi.